Behandelingen
Acupunctuur - Dr Tan balansmethode

Acupunctuur is een van de pijlers van Traditionele Chinese Geneeskunde die al 2500 jaar bestaat en kan worden ingezet bij een breed scala aan klachten, zowel bij fysieke als mentale klachten. Het wordt dan ook erkend  en ondersteund door het WHO (World Health Organisation)
Acupunctuur gaat uit van het zelfherstellend vermogen van het lichaam en zodoende is deze geneeswijze helemaal natuurlijk. Dit wordt gedaan door naalden op bepaalde punten van het lichaam in te brengen. Dit zijn uteraard niet zomaar punten, maar deze punten liggen op meridianen bestaande uit 12 hoofmeridianen
en 8 wondermeridiane. Deze meridianen lopen over het gehele lichaam, waardoor de Qi (= levensenergie) door het hele lichaam in balans kan worden gebracht.
 
Gezond zijn en vitaal voelen houdt in dat men zowel fysiek als mentaal in balans is. Als er een verstoring of stagnatie ergens in het lichaam is, dan kunnen Qi, Bloed en Lymfe niet goed rondstromen, waardoor er fysieke of mentale klachten kunnen ontstaan. Als hier niks meegedaan wordt kunnen deze klachten erger worden en misschien zelfs tot een ziektebeeld leiden. 
Acupunctuur richt zich zowel op het symptoom als de oorzaak van de klacht, door het aanprikken van punten die op de stagnatie of verstoring werken kan het lichaam zichzelf weer in balans kan brengen.
 
 
Zelf werk ik op het ogenblik meer volgens de balansmethode van Dr. Tan (ook wel distale acupunctuur genoemd) dan volgens de traditionele manier van acupunctuur. De vorm van acupunctuur is dat er niet geprikt wordt op de plek van de klacht maar op punten van de onderarmen en onderbenen die het aangedane gebied balanceren. Hierdoor kan ik tijdens de behandeling Tuina massage en/of Cupping of Moxa toepassen op het aangedane gebied. Dit ondersteund de werking naar herstel optimaal. 
De bij de klacht betrokken meridianen worden dus op afstand behandeld met balancerende meridianen. Zo wordt bijvoorbeeld een knieklacht behandeld via de elleboog of nekklachten via de enkel of pols.
 
De Balansmethode van Dr Tan is zeer effectief voor alle pijnklachten, zowel acuut als chronisch.. Na het aanprikken van de juiste acupunctuurpunten is er direct pijnverlichting.
Maar ook andere problemen/ongemakken zoals spijsverteringverstoringen, menstruele ongemakken, slapeloosheid, blaasproblemen, longproblemen, vermoeidheid, chronische ontstekingen en meer, kunnen zeer goed behandeld worden met deze methode 
 
 
 De  Tradiotionele Chinese Geneeskunde technieken die ik ook toepas zijn Tuina, Cupping en Moxa. (zie behandelingen)
 
Bindweefselbehandeling

Bindweefselmassage is een zeer effectieve therapeutische behandeling. De speciale massagegrepen geven een mechanische en reflectorische prikkel aan het bindweefsel onder de opperhuid en hebben zo een effect op bijbehorende spiergroepen, gewrichten en organen, via de segmental weg.

In tegenstelling tot de meest bekende massagevormen wordt bindweefselmassage niet toegepast op de spieren maar op de bindweefsellaag van het lichaam die zich tussen de opperhuid en de spieren bevindt.
Door de segmentatie in het lichaam (de zenuwen die tussen de wervels uitkomen bedienen alle weefsel en organen in datzelfde segmentale gebied) kan uit de verkleving in het bindweefsel, die zichtbaar is en ook een verhoogd pijngevoel geeft, worden opgemaakt  waar de mogelijke probleemzones zich bevinden. Andersom kan door het losmaken van die verklevingen reflexmatig invloed worden uitgeoefend op alle inwendige organen, spieren, gewrichten, bloedvaten, etc die in dat segmentale gebied voorkomen.

Bindweefselmassage kan onder anderen toegepast worden bij hoofdpijn en migraine, buik en borstkas aandoeningen, maag en darm aandoeningen, chronische verkoudheid, gewrichts-  en spierproblemen, gevoeligheidsstoornissen, slapeloosheid en pijnen bij de menstruatie. De technieken hebben een positief effect op een verslapte of slecht doorbloede huid en zeker ook littekenweefsel kan door deze massagetechnieken sterk verbeteren.

 
Chinflex

Chinflex is een behandeling die gebaseerd is op de oude originele Chinese voetbehandeling principes. De Chinezen passen chinflex, met zeer goede resultaten, al bijna 4000 jaar toe. Hun kennis op dit gebied is dan ook ongelooflijk. Zij gebruiken deze behandeling tot op hoge leeftijd om vitaal te blijven, om hun gezondheid te behouden of als er klachten zijn deze te verminderen of te verhelpen.

 1. De zones op de voeten worden behandeld.  Het hele lichaam ( alle organen, spieren en weefsel) worden weerspiegeld in de voeten. Door deze zones te behandelen ontstaat er een betere doorbloeding in de daarmee corresponderende organen, spieren en weefsels. Hierdoor kunnen deze beter gaan functioneren.
 2. Ook de meridiaanbanen en acupunctuurpunten op de voeten, onderbenen en knieën worden behandeld. Meridianen vormen samen met hun acupunctuurpunten een energetisch systeem in het lichaam waardoor ze het hele lichaam van energie kunnen voorzien. 

De combinatie van deze twee systemen maakt deze behandeling bijzonder effectief en heeft een prettige, ontspannende werking op lichaam en geest.
Na afloop voelt men zich ongekend ontspannen, fit en vitaal.

 
Gecombineerde behandeling

Dit is beslist niet alleen bedoeld voor sporters, maar is geschikt voor iedereen. Deze behandeling geeft een betere doorbloeding, ontspant en kan blessures of klachten voorkomen.
Als spieren te lang of te zwaar worden belast, kan men spierpijn krijgen. Dit kan na het sporten, maar ook na werken in huis, tuin of op het werk. Vaak is ook te weinig of te eenzijdig bewegen de oorzaak van spierklachten. Denk aan RSI, rug-, nek- of schouderklachten.
Door deze gecombineerde behandeling van aangeboden disciplines , is er een sneller herstel van het geïrriteerde weefsel, spieren, pezen en daardoor ook van gewrichten. Verhoogde spanning in spieren verdwijnt en door versnelde afvoer van afvalstoffen en een verbeterde doorbloeding wordt het weefsel weer sterker. Uw vermoeidheid wordt minder, spieren weer soepeler en u zit weer wat lekkerder en ruimer in uw vel.


Gecombineerde Westerse en Chinese Massage (Tuina en/of Cupping) behandeling na het sporten:

Door training en het leveren van sportieve prestaties loopt het lichaam schade op. Spieren spannen zich tijdens het leveren van prestaties aan, ze leveren kort- of langdurige kracht en ze zijn onderhevig aan rek. Het band- en peesapparaat geleidt de bewegingen en vangt mede de krachten op.
Met de manuele methodiek wordt het lichaam geholpen bij het herstel zodat het steeds beter kan presteren.


Doel van een gecombineerde Westerse en Chines (Tuina en/of Cupping)e massage behandeling bij niet sporters:

In onze huidige tijd werken veel mensen onder tijdsdruk of stress. Werken achter de computer, lang in één houding zitten waardoor problemen ontstaan die heel belemmerend kunnen zijn voor het functioneren in het dagelijks leven.
Door vermoeidheid of door plaatselijke overbelasting van het bewegingsapparaat kunt u last krijgen van uw nek, schouder, rug, ed.
Dan is het misschien juist wel goed om u te laten masseren. Als je weinig of niet aan sport doet maar wel veel van je lichaam vraagt, zowel fysiek als geestelijk, is het toch goed voor spieren en geest om je regelmatig te laten behandelen. Het houdt de spieren en daardoor ook het gehele lichaam in betere conditie. Daarnaast verbetert de tuinslang massage het algeheel gevoel van welbehagen en versterkt het ook het immuunsysteem.

 


 

 
Manuele Lymfedrainage

Manuele lymfedrainage activeert het lymfestelsel . Doel van deze behandeling is om dit essentiële afvoersysteem te zuiveren en te regeneren en zo het menselijk lichaam te versterken. Manuele lymfe drainage bestaat uit een lichte aanraking van de huid en de direct daaronder liggende lymfevaten. De zachte, schuivende en pompende bewegingen versterken de stroming van de lymfe door het lichaam.
Manuele lymfe drainage voelt weliswaar zacht aan, maar het effect op de afvoer van opgeslagen afvalstoffen is groot. Ons lichaam bestaat voor tweederde uit vocht en vloeistoffen. Deze vloeistof bevindt zich zowel in als rondom alle lichaamscellen, de lymfebanen, de bloedbanen en de hersenbanen. Deze processen die gebeuren via het lichaamsvocht noemen we ook de waterhuishouding. Wanneer de waterhuishouding in een goede conditie verkeert, is ons lichaam in evenwicht.
 

 
Triggerpoint therapie / Dry Needling
Wat zijn triggerpoints ?

Een trigerpoint kan worden gezien als een spierknoop: een bundeltje spiervelzels dat zich niet ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft. Een triggerpoint in een spier kan ofwel heel pijnlijk zijn, ofwel helemaal niet pijnlijk zijn, tenzij het wordt aangeraakt.
Triggerpoints houden het overige deel van de spier op te grote spanning. Dit veroorzaakt het stijve gevoel in een spier.

Triggerpoints veroorzaken hoofdpijn, pijn in de nek en kaak, pijn in de onderrug, tennisarmen en carpaaltunnel syndromen. Ze kunnen de oorzaak zijn van pijn in gewrichten, zoals de schouder, pols, heup, knie en enkel, die vaak worden aangezien voor artritis, tendinitis, sinusitis, artrose en gevoelloosheid in handen en voeten. Zelfs fibromyalgie kan zijn oorsprong hebben in triggerpoints.
Een onderschat aspect van triggerpoints is dat ze onbeperkt latent aanwezig kunnen zijn en dan geen pijn veroorzaken. Latente triggerpoints kunnen al bij weinig stress of spanning worden geactiveerd.

Triggerpoints kunen ontstaan in allerlei situaties waarin spieren op een onprettige manier worden gebuikt. Samengevat kunnen dit de oorzaken zijn:

 • Overbelasting van spieren door het herhaaldelijk uitvoeren van één dezelfde beweging, zelfs als ze maar een kleine belasting vergen.
 • Als spieren langdurig statisch aangespanen worden.
 • Als spieren gedurende een langere tijd onbeweeglijk of inactief zijn, dit bevordert het verstijven en verzwakken van spieren
 • Overbelasting van spieren door kortdurende zware inspanning (bijv. zwaar tillen, sporten, in de tuin werken)
 • Overbelasting van spieren door een verkeerde houding
 • Stress, dit brengt het lichaam in een verhoogde staat van paraatheid. Dit leidt tot een verhoogde spierspanning waardoor triggerpoints sneller kunnen ontstaan
 • Plotselinge schokken, valpartijen en botsingen
 • Injectie in een spier.   
Dry Needling wordt vaak toegepast op triggerpoints om zo weer ontspanning en doorbloedigen in het spierweefsel te herstellen.
 
Tuina

Tuina is een therapeutische massagevorm die is gebaseerd op Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM). Tuina betekent letterlijk: druk en wrijf.
Bij tuina wordt druk uitgeoefend op bepaalde acupunten op de meridianen, dit zijn de energiebanen in je lichaam. Dit is om blokkades in deze stroom op te heffen zodat de Qi (energie) vrij kan doorstromen.
Bij Tuina gaat het dus om het herstellen van een uitgebalanceerde en vrije stroom van de Qi in je lichaam. . Het lichaam krijgt hierdoor de kans zichzelf te herstellen.
Tuina wordt ook toegepast om klachten te voorkomen. Tuina kan zeer goed worden toegepast in een bestaande Westerse massagebehandeling, met een acupunctuurbehandeling, met cuppen,  maar kan ook goed als zelfstandige therapiebehandeling worden gegeven.  

 

 
Vacussage

Vacussage is ook bekend als cupping. Cupping betekent het plaatsen van “cups” op het lichaam. Deze cups zijn glazen bokaaltjes die zuurstofarm (vacuum) worden gemaakt en vervolgens op het lichaam geplaatst worden en zich vastzuigen op de gewenste locatie.

Deze techniek is in de Chinese geneeskunde ontwikkeld om toxines (gifstoffen) en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar de huidoppervlak te trekken. Lichaamscellen gebruiken zuurstof en geven kooldioxide af. Wanneer lichaamsenergie geblokkeerd raakt, functioneert de cel minder goed en hopen afvalstoffen zich op. Dit ervaren wij vaak als pijn of bewegingsbeperking.

Deze therapie werkt  goed bij:

 • schouder-, nek-, rugklachten
 • spierspanning door fysieke of psychische belasting of trauma
 • migraine, spaningshoofdpijnen
 • doorbloedingsstoornissen: slecht transport van zuurstof in bloed
 • tennis/golf elleboog, knieklachten
 • benauwdheidklachten, zoals bronchitis, astma, verkoudheid
 • spijsverteringsproblemen

Cuppen is vooral goed omdat het:

 • dieper werkt dan elke vorm van massage
 • een sterke doorbloeding van het behandelde gebied geeft
 • de stofwisseling bevordert
 • de huid bevrijdt van afvalstoffen en de huid beter laat ademen
 • de lymfe afvoer versterkt
 • de lichaamseigen weerstand versterkt.

CONTRA – INDICATIES:

 • zwangerschap
 • bij tuberculose
 • tumoren
 • melanomen (gezwel uit pigmentcellen in moedervlekken)
 
Voedingsleer

De invloed van voeding op lichaam en geest wordt vaak onderschat. Men vergeet dat wat hetgeen in de mond wordt gestopt uiteindelijk hetgeen is waar eigen cellen en weefsel van onderhouden en gemaakt moet worden.
Een volwaardig voedingspatroon is daarom van groot belang voor het optimaliseren van onze gezondheid.

Veel mensen hebben “vage” en onduidelijke gezondheidsproblemen zoals:

 • Voortdurende vermoeidheid
 • Spier- en gewrichtsklachten
 • Grieperig, verkoudheid die maar niet overgaat, of steeds weer terug komt
 • Lichte infecties
 • Maag en darmklachten
 • Overgewicht

Dit zijn allemaal geen levensbedreigende klachten, maar komen wel steeds vaker voor.
Een slecht voedingspatroon zou hier wel degelijk mee te maken kunnen hebben. Boosdoeners zijn
 • Kant en klaar producten
 • Voedsel met veel zout
 • Geraffineerde suikers en granen
 • Fast-food
 • Light-producten

Dit zijn zo maar een paar voorbeelden van voeding die ons lichaam belangrijke vitale stoffen kost in plaats van dat het dat toevoegt.
En ook al eet je regelmatig verse groente en fruit. Door het transport, overslag, opslag, bereiding, maar ook tijdens verbouwing van deze gewassen kan een deel van de voedingswaarde al verloren zijn voordat het onze cellen heeft bereikt.Ons lichaam is constant in ontwikkeling. Er worden voortdurend cellen afgebroken, opgebouwd en hersteld. Voor deze processen zijn veel vitale voedingstoffen nodig. Een voedingsstatus die minimaal of onvoldoende is, kan bijdragen aan het ontstaan van (terugkerende) gezondheidsklachten of de ontwikkeling van chronische ziektebeelden.

Orthomoleculaire voedingsleer heeft als belangrijk uitgangspunt:

 • Gezondheid bevorderen door lichaamscellen, de bouwstenen van ons lichaam, te voorzien van optimale hoeveelheden vitamines, mineralen, sporenelementen, enzymen, aminozuren en andere noodzakelijke voedingsstoffen.

 DE VITALE STOFFEN

In de orthomoleculaire geneeskunde worden bovenstaande vitale stoffen toegepast om ziekteprocessen te herstellen of gezondheid te behouden.
Het woord orthomoleculair staat voor; juiste of goede samenstelling van moleculen.

Vitaminen en mineralen vormen onder meer een belangrijk onderdeel van enzymsystemen. Enzymsystemen reguleren de spijsvertering en zijn mede verantwoordelijk voor alle chemische reacties binnen de lichaamscellen.
Enzymen bestaan meestal uit lichaamseiwit, dat gewoonlijk in het lichaam aanwezig is + een zogenaamd co-enzym, dit is meestal een vitamine, mineraal of aminozuur dat via de voeding moet worden verkregen.
Bij een gebrek aan co-enzymen kunnen bepaalde chemische reacties in de cel niet meer goed of volledig verlopen, waardoor verschillende ziektes of ongemakken kunnen ontstaan.

Vitale stoffen zijn dus noodzakelijk voor het normaal functioneren van het lichaam.
Bij gebrek hieraan in onze voeding kan dit door supplementen worden aangevuld. Supplementen moeten wel als aanvulling op gezonde voeding worden gezien en kunnen nooit als vervanging van voeding worden gebruikt. Het gebruik van orthomoleculaire supplementen kan geen ongewenste bijwerkingen geven, Soms kan je een veranderingspatroon in het lichaam ondervinden en/of kenmerken van ontgiften. Zoiets merk je dan wel, je voelt je dan tijdelijke minder goed. Deze periode duurt niet langer dan enkele dagen tot soms een paar weken.

Voordat je verbetering merkt door het gebruikt van supplementen is van persoon tot persoon verschillend. Maar meestal is een verbetering merkbaar binnen 3 tot 6 weken. Vaak merk je dat in het begin vooral door de toenemende energie en vitaliteit, zowel lichamelijk als psychisch.
Vaak zal bij een chronisch beeld van de klachten een behandelingstermijn van 3 maanden worden voorgesteld om het lichaam de kans te geven om tot een beter en gezonder evenwicht te komen en tekorten te optimaliseren.

Gevolgde opleidingen/bijscholing:

Orthomoleculaire Geneeskunde en voedingsleer

Westerse kruiden volgens Traditionele Chinese Geneeskunde